Przeskocz do treści

Herbata jako uniwersalny prezent

Wiele jest okazji do tego, aby dać komuś prezent. Czy to urodziny, imprezy okolicznościowe czy imieniny. Lista jest naprawdę długa. Zawsze jednak chcemy, by prezent był wyjątkowy i udany. Niestety czasami jest tak, że mimo chęci prezent nie spodoba się drugiej stronie. Warto więc sięgnąć po coś sprawdzonego i uniwersalnego. Herbata może być świetnym pomysłem na upominek, ponieważ jest to produkt, który niemal każdy lubi. Zestawy herbat zapakowane w odpowiedni sposób, sprawią radość niejednej osobie. Jednak w jaki sposób zapakować herbatę, by była eleganckim prezentem? Czy warto zrobić to samodzielnie, czy zdać się na sklep z herbatami, który oferuje gotowe zestawy?

Skrzynka lub kalendarz adwentowy

Zestaw herbat może być świetnym pomysłem na prezent, ponieważ osoba obdarowana zawsze znajdzie smak, który najbardziej jej odpowiada. Eleganckie opakowanie, do którego można włożyć herbatę, to skrzynka prezentowa. Sprawi ona, że podarunek dla drugiej osoby będzie zapakowany w bardzo gustowny sposób. Do wyboru są zwykłe skrzynki bądź, wersja droższa, skrzynki z grawerem. W ten sposób prezent będzie spersonalizowany i jedyny w swoim rodzaju.
Herbata zimowa jest idealnym pomysłem na długie i mroźne wieczory. Ciekawym sposobem, aby zapakować taką herbatę, jest opakowanie w kształcie choinki w postaci kalendarza adwentowego. Każda pojedyncza saszetka znajdzie się w osobnym okienku. W bardziej rozbudowanej wersji może to być torebeczka z suszem, zamiast pospolitej wersji ekspresowej. Jest to bardzo oryginalny sposób zapakowania herbaty w okresie zimowym.

Zestawy herbat w koszach prezentowych

Z kolei oceniana za swój delikatny smak i aromat jest zielona herbata. Wiele osób docenia ją za właściwości zdrowotne. Jest bardzo popularną herbatą, nie znaczy to jednak, że nie można wręczyć jej na prezent. Odpowiednie opakowanie sprawi, że będzie wyjątkowa. Kosz prezentowy jest odpowiednim sposobem na zapakowanie upominku. Kosz, dzięki swoim dużym rozmiarom, może pomieścić kilka opakowań herbat. Ogromną zaletą jest możliwość udekorowania kosza np. wstążkami, suszonymi pomarańczami czy orzechami włoskimi. Taki prezent na pewno ucieszy niejedną osobę.
Jeżeli już zdecydujemy się na wybór odpowiedniej herbaty, wtedy trzeba wybrać odpowiednie opakowanie. Nieważne jaką herbatę wybierzemy, czy będzie to pospolita herbata jak earl grey, czy bardziej egzotyczna. Liczy się sposób, w jaki ją zapakujemy. Wtedy nawet zwykła herbata będzie wyjątkowa.

Chińskie propozycje z kategorii herbaty świata

Chińczycy twierdzą, że wszystko zaczęło się kilka tysięcy lat temu, gdy cesarz Shennong przemierzał kraj w poszukiwaniu pożytecznych roślin i ziół. Pewnego dnia odpoczywał zdrożony po dniu wędrówki. Przyniesiony przez wiatr liść herbaciany wpadł do kociołka z podgrzewaną wodą. Orzeźwiający zapach skłonił cesarza do spróbowania powstałego napoju. Ku swojemu zaskoczeniu, przekonał się nie tylko o jego wspaniałym smaku, ale również zauważył, że opuściło go całe zmęczenie. Shennong jest postacią mityczną, ale prawdą jest, że to właśnie Chiny są ojczyzną herbacianych listków, a herbaty świata obejmują sporą część asortymentu pochodzącego właśnie z Chin.

Najbardziej cenione i najlepsze herbaty zajmują miejsca na zaszczytnej liście "dziesięciu wielkich herbat Chin". My, Europejczycy znamy głównie herbatę zieloną oraz czarną. Jednak coraz większą popularność zyskują kiedyś nieznane gatunki, takie jak biała czy czerwona oraz oolong. Czym się od siebie różnią? Przede wszystkim sposobem, w jaki traktuje się zebrane listki w drodze do stania się podstawą aromatycznego naparu.

Herbaty zielone i białe

Zielona herbata jest podstawowym jej rodzajem. Zaraz po zebraniu liście suszą się, nie będąc poddane procesowi fermentacji. Pomimo że lista dziesięciu wielkich herbat Chin jest listą ruchomą, większość pozycji na niej zajmują właśnie herbaty zielone. Na jej pierwszym miejscu króluje zielona Xi Hu Longjing (Smocza studnia). Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika herbaty!
Biała herbata powstaje w podobny sposób jak zielona, jednak surowcem do jej produkcji są wyłącznie najmłodsze, nierozwinięte jeszcze listki. W celu uzyskania szczególnie delikatnego smaku praktykuje się czasem przykrywanie krzewów w okresie formowania się pączków tak, by nie wytworzyły one chlorofilu. Ich zbiór jest możliwy jedynie na wiosnę.
Formą pośrednią między herbatą zieloną i czarną jest oolong, zwana także herbatą niebieską. Proces jej produkcji jest wieloetapowy i zakłada więdnięcie liści, ich wytrząsanie na specjalnych, bambusowych koszach i lekką fermentację oraz późniejsze palenie.

Herbata czerwona, a jednak czarna

Z kolei herbata czarna fermentuje w pełni. Największą popularnością cieszy się w Europie, a jednym z najlepszych jej gatunków jest Quimen Hongcha.
Co ciekawe, w Chinach mianem "czarnej" określa się często pu-erh, Europejczykom znana jako herbata czerwona. Jej picie niegdyś było przywilejem cesarza, obecnie jest zaś ceniona z powodu szczególnie korzystnego wpływu na zdrowie. Jej wytworzenie wymaga najwięcej czasu. Żeby herbaciane liście stały się herbatą czerwoną, konieczne jest wieloletnie leżakowanie w jaskiniach o specjalnym mikroklimacie. Daje to herbacie charakterystyczny, ziemisty posmak i intensywny aromat. Za najlepszą uznaje się pu-erh z prowincji Yunnan.
Herbaciane bogactwo Chin zawiera ogromną ilość rodzajów i gatunków. Traktowane są tam jak prawdziwe dobro narodowe, a dobry sklep z herbatami można śmiało porównać do skarbca.

Herbata zielona do śniadania

Piękny niedzielny, słoneczny poranek, kiedy rodzina zasiada przy stole, aby zjeść śniadanie. Herbata zielona lub czarna pojawia się jako napój pasujący do każdego dania. Jest to opis sytuacji nierzadki w życiu wielu ludzi - każdy z nas pija herbatę. Jedni robią to kilka razy dziennie, inni wyłącznie rano, a tymczasem ten pyszny napój gości na półkach wielu sklepów. Dzisiejszy rozwój technologiczny doprowadził do sytuacji, w której niemal zderzamy się z mnogością wyboru różnego rodzaju produktów - herbaty świata nie są niczym nadzwyczajnym. Czy jednak zastanawialiśmy się kiedyś skąd tak na prawdę wzięła się herbata? Jakie były jej początki i kto odpowiada za to, że dziś możemy delektować się nią delektować?

Wszystko zaczęło się w Chinach

Kolebką herbaty i jednocześnie jej ojczyzną są Chiny. Tymczasem tak na prawdę nie znamy do końca historii herbaty, a na jej temat krążą różne legendy. Niemniej jednak dzięki rozwiniętej nauce jesteśmy w stanie dojść do pewnych historycznych faktów. Dzięki nim możemy zaczerpnąć nieco więcej informacji na temat tego w jaki sposób i kiedy pojawiły się herbaty świata.

Najlepsze herbaty jako dobro luksusowe

Pierwsze wzmianki o chińskiej herbacie można znaleźć cofając się w czasie do III w. p.n.e. Wówczas pierwszy raz wymieniono herbatę o nazwie cha. Szerszą popularyzację w Państwie Środka datuje się jednak na VII w., kiedy to Lu Yu napisał tzw. traktat o herbacie, w którym zebrał i opisał najważniejsze informacje takie jak jej pochodzenie, czy kultura uprawiania. Początkowo, zielona herbata zarezerwowana była tylko dla najbogatszych i najbardziej cenionych obywateli. Traktowano ją jako dobro luksusowe oraz tzw. produkt grzebalny, który umieszczano w grobowcach zmarłych cesarzy.  Potwierdzeniem tego są odkrycia archeologów sprzed kilku lat, którzy odnaleźli w grobowcu jednego z chińskich cesarzy liście herbaty sprzed około 2150 lat.

Herbata czarna zwana czerwoną

Obecnie, jedną z najpopularniejszych wydaje się być herbata czarna, pijana na co dzień przez miliony osób na świecie. Za miejsce jej pochodzenia uznaje się chińską prowincję Fujian. Co ciekawe, prawidłowa nazwa tej herbaty powinna brzmieć herbata czerwona. W taki sposób nazywają ją Chińczycy. Niemniej jednak, nie jest to szczególnie ceniony produkt w tamtych okolicach - produkowana raczej na eksport niż bezpośrednie spożycie.

Najlepsza zielona herbata

Zdecydowanie popularniejsze w Chinach jest picie zielonej herbaty, gdzie to właśnie ten rodzaj uważa się za godny uwagi. Świadczą o tym również legendy, które mówią, że w czasach starożytnych obywatele prowadzili eksport czarnej herbaty, a zieloną zostawiali dla siebie jako dobro luksusowe. Herbatę w Chinach traktuje się bowiem jako dobro konieczne, o czym świadczy mnogość herbaciarni w Państwie Środka.

Chińska herbata

Dobra herbata to nieodłączny element naszego życia. W okresie jesiennym oraz zimowym umila nam chłodne wieczory, latem zmrożona idealnie chłodzi i relaksuje. Nieważne czy spędzamy czas samotnie, lub w gronie innych osób, z pewnością umili każdemu czas. Jedni preferują herbatę czarną, dla innych niezastąpiona jest prawdziwa chińska herbata. By taką zdobyć nie musisz odbyć podróży na drugi koniec świata.

Herbaty świata w doniczce

Mało kto wie, ale możesz ją wyhodować samemu, w domowych warunkach. Nie jest to wcale trudne. Choć jeśli jesteś amatorem w ogrodnictwie, lepiej wybierz dobrze rozwinięte sadzonki, około 2 letnie. Herbata nie jest wymagającą rośliną, na początek możesz ją zasadzić nawet w zwykłej doniczce. Lubi słoneczne miejsca, o temperaturze pokojowej. Nie wymaga szczególnej pielęgnacji, wystarczy regularnie podlewać. Jednak pamiętaj, by nie przesadzić! Kamelia, czyli nasza roślinka, lubi wilgotną glebę, nie mokrą. Na targach czy nawet w sklepach internetowych możesz znaleźć różne sadzonki i nasiona, co sprawia, że możesz wyhodować własne herbaty świata . Picie ich daje wiele korzyści, także zdrowotnych.

Ekologia na własnym parapecie

Dla przykładu, zielona herbata posiada właściwości przeciwnowotworowe, a także wspiera układ krążenia organizmu. Wspomaga też odchudzanie, dlatego na diecie lepsza jest herbata zielona , a nie ta czarna. Oczywiście bez cukru! W obecnych czasach panuje trend na zdrową żywność. Herbaty ekologiczne również możemy uprawiać po swojemu w domowym zaciszu. Na pewno Twoi znajomi nie wyjdą z podziwu! Mało kto może powiedzieć, ze potrafi uprawiać w warunkach domowych najlepsze herbaty. Również sprawdzi się nie tylko do użytku własnego.

Własnoręcznie wyhodowany prezent

Zbliżają się urodziny czy imieniny kogoś bliskiego, lub nawet kogoś kogo ledwo znasz? Herbata na prezent to doskonałe rozwiązanie. Ususzona i ładnie zapakowana może służyć choćby nawet jako dodatek do podarunku. Posiadając już podstawowe informacje z tego artykułu możesz jeszcze zaznajomić się bardziej z tematem, by mieć pewność, że Twoja roślina dobrze wyrośnie. Nie tylko domownicy ją docenią, a kto wie? Może kiedyś założysz swoją uprawę na większą skalę i będziesz przygotowywać herbatę dla restauracji.