Czarna herbata nie tylko z Chin
Herbata czarna jest najpopularniejszym i najchętniej wybieranym rodzajem herbaty. Posiada ona właściwości wspomagające pracę mózgu i ułatwiające trawienie. Ponadto oczyszcza ona organizm z toksyn oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu. Uprawia się ją w wielu zakątkach świata m.in. w Chinach, Indiach, Sri Lance czy Kenii. W zależności od miejsca w jakim roślina ta rośnie, charakteryzuje ją wyjątkowy smak.
Największe uprawy i różne gatunki
Uprawy herbaty mają swój początek w Chinach, które obecnie są jednym z największych producentów herbaty na świecie. W tym kraju uprawia się wiele gatunków czarnej herbaty. Najpopularniejszymi z nich są:
Czarne herbaty świata
Herbaty czarne różnią się smakiem i aromatem nie tylko ze względu na gatunek, ale również ze względu na region, z którego pochodzą. W Indiach jednym z najpopularniejszych gatunków herbaty jest Assam, który wyróżnia się intensywnym smakiem i wyrazistym zapachem. Wykorzystuje się go w angielskich mieszankach herbat. Natomiast Sri Lanka słynie z upraw herbaty Ceylon, która charakteryzuje się mocnym smakiem i aromatem. Również w tym kraju produkowana jest herbata earl grey, która jest wysokiej jakości herbatą czarną z naturalnym olejkiem z bergamotki. Zaś herbata uprawiana w Kenii nie jest mocna, lecz wyróżnia ją cytrusowy aromat, a po dłuższym zaparzeniu goryczkowy z mentolowymi nutami.
Herbata czarna i jej zakup
Aby znaleźć najlepszą herbatę czarną warto wybrać sklep z herbatami. Bowiem tego rodzaju sklepy posiadają w swojej ofercie bardzo dobre odmiany herbat o wyjątkowych aromatach. Jest również możliwość zakupienia zestawu herbat w celu spróbowania różnych jej odmian. Ewentualnie skomponowanie własnego. Zestawy herbat są także świetnym pomysłem na prezent, zarówno dla młodych osób, jak i tych dojrzałych, ceniących sobie oryginalny smak i aromat herbaty.