Przeskocz do treści

Chińskie propozycje z kategorii herbaty świata

Chińczycy twierdzą, że wszystko zaczęło się kilka tysięcy lat temu, gdy cesarz Shennong przemierzał kraj w poszukiwaniu pożytecznych roślin i ziół. Pewnego dnia odpoczywał zdrożony po dniu wędrówki. Przyniesiony przez wiatr liść herbaciany wpadł do kociołka z podgrzewaną wodą. Orzeźwiający zapach skłonił cesarza do spróbowania powstałego napoju. Ku swojemu zaskoczeniu, przekonał się nie tylko o jego wspaniałym smaku, ale również zauważył, że opuściło go całe zmęczenie. Shennong jest postacią mityczną, ale prawdą jest, że to właśnie Chiny są ojczyzną herbacianych listków, a herbaty świata obejmują sporą część asortymentu pochodzącego właśnie z Chin.

Najbardziej cenione i najlepsze herbaty zajmują miejsca na zaszczytnej liście "dziesięciu wielkich herbat Chin". My, Europejczycy znamy głównie herbatę zieloną oraz czarną. Jednak coraz większą popularność zyskują kiedyś nieznane gatunki, takie jak biała czy czerwona oraz oolong. Czym się od siebie różnią? Przede wszystkim sposobem, w jaki traktuje się zebrane listki w drodze do stania się podstawą aromatycznego naparu.

Herbaty zielone i białe

Zielona herbata jest podstawowym jej rodzajem. Zaraz po zebraniu liście suszą się, nie będąc poddane procesowi fermentacji. Pomimo że lista dziesięciu wielkich herbat Chin jest listą ruchomą, większość pozycji na niej zajmują właśnie herbaty zielone. Na jej pierwszym miejscu króluje zielona Xi Hu Longjing (Smocza studnia). Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika herbaty!
Biała herbata powstaje w podobny sposób jak zielona, jednak surowcem do jej produkcji są wyłącznie najmłodsze, nierozwinięte jeszcze listki. W celu uzyskania szczególnie delikatnego smaku praktykuje się czasem przykrywanie krzewów w okresie formowania się pączków tak, by nie wytworzyły one chlorofilu. Ich zbiór jest możliwy jedynie na wiosnę.
Formą pośrednią między herbatą zieloną i czarną jest oolong, zwana także herbatą niebieską. Proces jej produkcji jest wieloetapowy i zakłada więdnięcie liści, ich wytrząsanie na specjalnych, bambusowych koszach i lekką fermentację oraz późniejsze palenie.

Herbata czerwona, a jednak czarna

Z kolei herbata czarna fermentuje w pełni. Największą popularnością cieszy się w Europie, a jednym z najlepszych jej gatunków jest Quimen Hongcha.
Co ciekawe, w Chinach mianem "czarnej" określa się często pu-erh, Europejczykom znana jako herbata czerwona. Jej picie niegdyś było przywilejem cesarza, obecnie jest zaś ceniona z powodu szczególnie korzystnego wpływu na zdrowie. Jej wytworzenie wymaga najwięcej czasu. Żeby herbaciane liście stały się herbatą czerwoną, konieczne jest wieloletnie leżakowanie w jaskiniach o specjalnym mikroklimacie. Daje to herbacie charakterystyczny, ziemisty posmak i intensywny aromat. Za najlepszą uznaje się pu-erh z prowincji Yunnan.
Herbaciane bogactwo Chin zawiera ogromną ilość rodzajów i gatunków. Traktowane są tam jak prawdziwe dobro narodowe, a dobry sklep z herbatami można śmiało porównać do skarbca.

Herbata zielona do śniadania

Piękny niedzielny, słoneczny poranek, kiedy rodzina zasiada przy stole, aby zjeść śniadanie. Herbata zielona lub czarna pojawia się jako napój pasujący do każdego dania. Jest to opis sytuacji nierzadki w życiu wielu ludzi - każdy z nas pija herbatę. Jedni robią to kilka razy dziennie, inni wyłącznie rano, a tymczasem ten pyszny napój gości na półkach wielu sklepów. Dzisiejszy rozwój technologiczny doprowadził do sytuacji, w której niemal zderzamy się z mnogością wyboru różnego rodzaju produktów - herbaty świata nie są niczym nadzwyczajnym. Czy jednak zastanawialiśmy się kiedyś skąd tak na prawdę wzięła się herbata? Jakie były jej początki i kto odpowiada za to, że dziś możemy delektować się nią delektować?

Wszystko zaczęło się w Chinach

Kolebką herbaty i jednocześnie jej ojczyzną są Chiny. Tymczasem tak na prawdę nie znamy do końca historii herbaty, a na jej temat krążą różne legendy. Niemniej jednak dzięki rozwiniętej nauce jesteśmy w stanie dojść do pewnych historycznych faktów. Dzięki nim możemy zaczerpnąć nieco więcej informacji na temat tego w jaki sposób i kiedy pojawiły się herbaty świata.

Najlepsze herbaty jako dobro luksusowe

Pierwsze wzmianki o chińskiej herbacie można znaleźć cofając się w czasie do III w. p.n.e. Wówczas pierwszy raz wymieniono herbatę o nazwie cha. Szerszą popularyzację w Państwie Środka datuje się jednak na VII w., kiedy to Lu Yu napisał tzw. traktat o herbacie, w którym zebrał i opisał najważniejsze informacje takie jak jej pochodzenie, czy kultura uprawiania. Początkowo, zielona herbata zarezerwowana była tylko dla najbogatszych i najbardziej cenionych obywateli. Traktowano ją jako dobro luksusowe oraz tzw. produkt grzebalny, który umieszczano w grobowcach zmarłych cesarzy.  Potwierdzeniem tego są odkrycia archeologów sprzed kilku lat, którzy odnaleźli w grobowcu jednego z chińskich cesarzy liście herbaty sprzed około 2150 lat.

Herbata czarna zwana czerwoną

Obecnie, jedną z najpopularniejszych wydaje się być herbata czarna, pijana na co dzień przez miliony osób na świecie. Za miejsce jej pochodzenia uznaje się chińską prowincję Fujian. Co ciekawe, prawidłowa nazwa tej herbaty powinna brzmieć herbata czerwona. W taki sposób nazywają ją Chińczycy. Niemniej jednak, nie jest to szczególnie ceniony produkt w tamtych okolicach - produkowana raczej na eksport niż bezpośrednie spożycie.

Najlepsza zielona herbata

Zdecydowanie popularniejsze w Chinach jest picie zielonej herbaty, gdzie to właśnie ten rodzaj uważa się za godny uwagi. Świadczą o tym również legendy, które mówią, że w czasach starożytnych obywatele prowadzili eksport czarnej herbaty, a zieloną zostawiali dla siebie jako dobro luksusowe. Herbatę w Chinach traktuje się bowiem jako dobro konieczne, o czym świadczy mnogość herbaciarni w Państwie Środka.

Chińska herbata

Dobra herbata to nieodłączny element naszego życia. W okresie jesiennym oraz zimowym umila nam chłodne wieczory, latem zmrożona idealnie chłodzi i relaksuje. Nieważne czy spędzamy czas samotnie, lub w gronie innych osób, z pewnością umili każdemu czas. Jedni preferują herbatę czarną, dla innych niezastąpiona jest prawdziwa chińska herbata. By taką zdobyć nie musisz odbyć podróży na drugi koniec świata.

Herbaty świata w doniczce

Mało kto wie, ale możesz ją wyhodować samemu, w domowych warunkach. Nie jest to wcale trudne. Choć jeśli jesteś amatorem w ogrodnictwie, lepiej wybierz dobrze rozwinięte sadzonki, około 2 letnie. Herbata nie jest wymagającą rośliną, na początek możesz ją zasadzić nawet w zwykłej doniczce. Lubi słoneczne miejsca, o temperaturze pokojowej. Nie wymaga szczególnej pielęgnacji, wystarczy regularnie podlewać. Jednak pamiętaj, by nie przesadzić! Kamelia, czyli nasza roślinka, lubi wilgotną glebę, nie mokrą. Na targach czy nawet w sklepach internetowych możesz znaleźć różne sadzonki i nasiona, co sprawia, że możesz wyhodować własne herbaty świata . Picie ich daje wiele korzyści, także zdrowotnych.

Ekologia na własnym parapecie

Dla przykładu, zielona herbata posiada właściwości przeciwnowotworowe, a także wspiera układ krążenia organizmu. Wspomaga też odchudzanie, dlatego na diecie lepsza jest herbata zielona , a nie ta czarna. Oczywiście bez cukru! W obecnych czasach panuje trend na zdrową żywność. Herbaty ekologiczne również możemy uprawiać po swojemu w domowym zaciszu. Na pewno Twoi znajomi nie wyjdą z podziwu! Mało kto może powiedzieć, ze potrafi uprawiać w warunkach domowych najlepsze herbaty. Również sprawdzi się nie tylko do użytku własnego.

Własnoręcznie wyhodowany prezent

Zbliżają się urodziny czy imieniny kogoś bliskiego, lub nawet kogoś kogo ledwo znasz? Herbata na prezent to doskonałe rozwiązanie. Ususzona i ładnie zapakowana może służyć choćby nawet jako dodatek do podarunku. Posiadając już podstawowe informacje z tego artykułu możesz jeszcze zaznajomić się bardziej z tematem, by mieć pewność, że Twoja roślina dobrze wyrośnie. Nie tylko domownicy ją docenią, a kto wie? Może kiedyś założysz swoją uprawę na większą skalę i będziesz przygotowywać herbatę dla restauracji.

Zielona herbata

Zielona herbata o poranku - chyba każdy, kto był kiedyś w Chinach, miał okazję skosztować tego cudownego trunku. Warto wiedzieć, że "cza", czyli tradycyjny, chiński sposób parzenia herbaty to prawdziwy rytuał. "Najlepsza herbata pochodzi z wysokich gór" - głosi stare, chińskie powiedzenie. Prawdą jest, że roślinę tą należy uprawiać w wysokich górach, ale do jej wzrostu najkorzystniejsza jest temperatura od 10 do 30 stopni Celsjusza oraz opady od 1000 do 1250 mm rocznie.

Rytuał parzenia

Do zaparzania herbaty Chińczycy używają specjalnej czarki z przykrywką o pojemności 150-200 ml. Uczestnicy ceremonii zasiadają wokół drewnianego, pięknie ozdobionego stołu. Rytuał przeprowadza mistrzyni ceremonii. Chińska herbata i jej pierwsze parzenie ma na celu jedynie przepłukanie liści. Kolejne parzenie odbywa się prawie przez minutę. Następnie mistrzyni ceremonii przelewa napar do dzbanka, z którego rozlewa go do małych kubeczków zapachowych. Na zakończenie herbata jest wlewana w czarki służące do picia. Przykrywane są one kubeczkami zapachowymi, odwróconymi do góry dnem. Istotne jest, by każda czarka była napełniona nieco powyżej połowy. Według wierzeń Chińczyków, resztę wypełnia przyjaźń i pozytywne uczucia. Herbatę pije się bez cukru, gorącą, małymi łyczkami.

Gdzie kupić chińską herbatę

Każdy dobry sklep internetowy z herbatą oferuje najróżniejsze rodzaje herbat chińskich. Jedną z nich jest herbata oolong , czyli niebieska, zawierająca bardzo mało kofeiny. Jest ona parzona w temperaturze 90 stopni Celsjusza, od 1 do 5 minut. Niebieską herbatę można parzyć wielokrotnie, podobnie zresztą jak herbaty zielone. Z oolong wiążą się dwie chińskie legendy. Przede wszystkim jest to dobra herbata, którą warto pić ze względu na jej działanie uspokajające i relaksujące.
Pijąc chińską herbatę możemy, oczyma wyobraźni, przenieść się do jej ojczyzny. Warto jednak pamiętać o tym, że przygotowanie dobrego napoju wymaga zarówno wiedzy, jak i doświadczenia. Bez wątpienia picie takiej herbaty to prawdziwa uczta dla zmysłów.